Den här guiden kommer att gå igenom hur man på ett enkelt sätt reparerar ett brännhål i läder. Alla produkter som används i guiden finns att köpa i vår webshop. Blå text i guiden är länkar till produkter, klicka på dessa för att läsa mer om respektive produkt.
Det vanligaste brännmärket i läder är de som är orsakade av cigarettglöd. Det blir ett kraftigt brännmärke som drar ihop lädret, ibland har det till och med bränt hål rakt igenom lädret. Fotot nedan visar ett brännmärke efter en cigarettglöd i ett bilsäte, vilket är vanligt förekommande. För att reparera det behövs ett kit för reparation av läder.
Steg 1 – Skär bort det brännskadade lädret:
Värmen från cigarettglöden får lädret att dra ihop sig och gör dessutom lädret hårt. Det första man gör är att skära bort så mycket av det brända som möjligt med hjälp av den vassa skalpellen. Börja med att göra ett kryss i brännmärket, var noga med att inte skära igenom lädret, försök att maximalt skära till halva lädrets tjocklek. Om brännhålet inte bränt helt igenom lädret kan ni gå direkt till steg 4.
Om brännhålet orsakat ett brännhål som helt penetrerat lädret, skär bort allt det brända så att hålet blir helt fritt från brännskador.
Steg 2 – För in förstärkningsduk under hålet:
För att få reparationen att hålla, limmas först en förstärkningsduk av stark och tunn kanvas under hålet. Klipp ut en bit av förstärkningsduken som är tillräckligt stor för att åtminstone täcka en cm runt om hålet. För in förstärkningsduken under hålet med hjälp av en pincett eller annat verktyg. Se till att det ligger helt jämnt under lädret. Ett tips är att sätta ett kryss med en märkpenna i mitten på duken, så att man enkelt kan se när förstärkningsduken ligger rätt.
Steg 3 – Limma fast förstärkningsduken under hålet:
Limmet ska nu föras in mellan förstärkningsduken och lädret. Använd palettkniv, skalpell, eller något annat tunt verktyg för detta. Tryck på ena sidan av hålet så att den andra sidan av hålet reser sig en aning. För in verktyget med lim och stryk av det på undersidan av lädret. Upprepa runt om hela hålet, se till att det blir tillräckligt med lim runtom, och tryck sedan bestämt ner lädret mot duken så att den fäster i limmet. Låt torka en timma.
Nu har du en stark armering och kan fylla hålet med Heavy Filler läderspackel.
Steg 4 – Fyll brännhålet med Heavy Filler läderspackel:
För att fylla ett helt hål behövs ca 4 tunna lager av Heavy Filler läderspackel. Lägg i spacklet med palettkniven, se till att inget överflödigt spackel hamnar bredvid hålet. Värm/torka varje lager med en hårfön, tryck till varje lager för att undvika att spacklet krymper. Om du har ett brännhål som inte gått igenom lädret, räcker det med 2 lager av spackel för att fylla hålet.
Torka varje lager i ca tre minuter med en hårfön, låt sedan svalna i ytterligare 5 minuter innan nästa lager appliceras. Tryck försiktigt ner läderspacklet med ett finger efter varje värmning, upprepa tills spacklet är precis under lädrets yta. Det sista lagret dras sedan över hålet så att spacklets yta kommer precis i nivå med lädret. Se till att inget överflödigt spackel hamnar på lädret.
Observera, använd inte för stark värme, du ska kunna hålla handen under värmestrålen utan att bränna dig. För mycket värme kan skada både läderspackel och läder. Använd inte värmepistol.
Steg 5 – Återskapa mönster i lädret (valfritt):
Detta steg är inte nödvändigt för att skapa en hållbar reparation och snygg reparation, men i läder som har ett djup präglat mönster blir resultatet bättre om man kan återskapa en del av mönstret, resultatet kan annars bli en slät fläck i den mönstrade ytan.
Man kan göra detta genom att göra en mönsteravgjutning med vår Kopieringsmassa, alternativt Mould Maker. Vi har också färdiga avgjutningar att köpa, men dessa ger inte exakt mönsteråtergivning, de är präglade i en vanligt mönster som inte passar perfekt till allt läder.
Lägg ett tunt lager av Heavy Filler ovanpå reparationen, placera sedan mönsteravgjutningen ovanpå och tryck till försiktigt. Lyft därefter försiktigt bort avgjutningen, och torka därefter mönstret med en hårfön. Låt svalna i 5 minuter, tag därefter ett fint slippapper och slipa ovanpå avgjutningen tills den blir i lagom/rätt nivå. Känn med handen, det ska inte sticka upp någonting, ytan ska kännas som det omgivande lädret. ”Känns det så syns det”.
Steg 6 – Färga in reparationen med läderfärg:
Man kan använda någon av våra färgdiga färger, antingen från vårt bassortiment, eller någon av de färdigblandade färger vi har till ett stort antal bilmärken. Det går också bra att skicka in ett färgprov för färgmatchning, alternativt ta fram en NCS-färgkod (NCS-färgkarta finns i de flesta färgbutiker), som ni mejlar oss så att vi kan blanda läderfärg med rätt nyans åt er.
När man har rätt färg kan man men hjälp av en bomullspinne applicera läderfärg på skadan. Torka med hårfön, upprepa tills färgen täcker. Lägg därefter på ett par lager av läderfinish i rätt glans. Färdigt.