Varukorg / 0kr
Välj en sida

För en ordentlig grovrengöring av skinn & läder behövs ett bra rengöringsmedel: Ultra clean. Det är ett mycket effektivt läderrengöringsmedel som gör rent på djupet och avlägsnar så gott som all smuts, luftföroreningar och sot från läder. Det är säkert att använda på alla lädertyper utom mocka och nubuck.

När man gör rent läder får man bäst resultat om man använder rengöringsmedel i skumform i motsats till att spraya rengöringsmedlet direkt på lädret. Skum är bättre eftersom det minskar risken för blekmärken och ränder, men främst är rengöring med skum mycket mer effektivt, eftersom smutsen absorberas av skummet, som sedan torkas av. Vid rengöring av anilin så hinner man dessutom göra rent lädrets yta om man använder rengöringsmedel i skumform, till skillnad från spray som omgående absorberas av anilinlädret.

Gör så här:

Spraya Ultra Clean i en svamp och jobba upp ett skum genom att upprepade gånger klämma på svampen.

Gnid svampen mot lädret i cirkulära rörelser för att lösgöra smutsen. När smutsen lossnar kommer den att absorberas av skummet. Torka därefter av skummet med en torr trasa.

För de flesta läderytor räcker det med att göra som ovan, men om lädret är riktigt nedsmutsat kan det underlätta betydligt att använda en borste, typ Tampico. Med denna kommer man ner i lädrets veck, ådringar och mönster, där smutsen annars tenderar att sitta kvar.

På bilden ovan syns det tydligt vilket yta som är rengjord med Ultra Clean och en svamp.

Efter rengöringen är nästa steg att skydda och återfukta/mjukgöra lädret. För detta används en skyddskräm, Leather Protection Cream.  Skyddskrämen gör det lättare att underhålla lädret, smutsen fäster helt enkelt mindre lätt på en yta som är behandlad med skyddskräm, dessutom skyddar den mot friktionsslitage och solblekning.

Fotot ovan visar en krämfärgad lädersoffa med väl ingrodd smuts. Halva soffan har blivit rengjord för att visa skillnaden efter rengöring med Ultra Clean. Lägg märke till att den smutsiga delen är blankare. Vad som händer är att när man använder soffan så blir den smutsiga ytan med tiden ”blankpolerad”, vid en rengöring försvinner både smuts och glans, lädret får tillbaka sin ursprungliga yta.