Varukorg / 0kr
Välj en sida

Anilin är ett naturligt och mjukt läder som är genomfärgat men inte innehåller någon skyddande pigmenterad yta. Eftersom det inte finns någon skyddande yta på anilinläder så blir det lätt fläckat och smutsigt, lädret suger åt sig alla typer av vätska och fett som skapar fula fläckar efteråt. Om dessa fläckar trängt djup in i lädret kan de vara mycket svåra att få bort, eftersom man inte når dem vid en rengöring av lädrets yta.

En god idé är därför att så  fort man köpt någonting i anilin eller av något annat obehandlat läder, så lägger man i förebyggande syfte på ett lager av en skyddande kräm, exempelvis Furniture Clinic Protection Cream, som försvårar för smuts och fläckande vätskor att tränga in i skinnet och gör det betydligt lättare att hålla rent.

För att testa om ditt läder är anilin, eller inte har någon skyddande finish, kan du ta en droppe vatten och lägga den på skinnet. Om den sugs in så ska du följa guiden nedan när du gör rent lädret.

När man har läder i anilin eller liknande, ska man inte spraya Ultra Clean eller annat rengöringsmedel direkt på ytan. Det sugs bara upp av lädret innan det hinner göra någon verkan. För att förhindra detta, använder vi oss av läderrengöring i skumform. Ett skum sugs inte lika lätt in i lädret och man får mer tid på sig att göra rent ytan. För att få ett skum häller man Ultra Clean läderrengöring i en svamp. Krama svampen hastigt några gånger, och det bildas ett skum. Använd den löddriga svampen till att rengöra anilinet. Förutom att du hinner göra rent lädrets yta, så absorberas smutsen av skummet. Torka av så mycket som möjligt innan det sugs in i lädret.

Eftersom anilin är sugande innebär det att smuts och annat även tränger in i lädret. Det räcker alltså inte alltid att göra rent ytan. För att tränga in djupare vid rengöringen kan man använda en rengörngsborste. En svamp eller trasa kan inte tränga in i lädret fibrer och rengöringen blir inte lika effektiv. Med borsten kommer man även åt lite djupare liggande smuts i lädrets porer. Observera att fläckar som trängt djupt in i lädret inte går att komma åt.

När man rengör med skum så tar det längre tid för anilinet att suga åt sig rengöringsmedlet, detta gör att man får tid att rengöra ordentligt på ytan. Använder man borste kommer man också åt de närmast underliggande fibrerna. Men lädret suger ändå åt sig av medlet, vilket gör det svårare att se effekten av rengöringen innan lädret torkat.

Rengör därför små ytor i taget, ett par kvadratdecimeter. När skummet börjar suga åt sig smutsen (det syns då det blir smutsigt) torka snabbt av skummet/vätskan med en trasa innan det hinner tränga djupare ner i lädret. Upprepa tills hela ytan är rengord. Låt lufttorka.

Du kommer förmodligen att behöva upprepa ovanstående ett par, tre gånger för att få ordentlig effekt.

När rengöringen av anilinlädret är färdig, glöm inte att smörja in med Leather Protection Cream för att återfukta och skydda det mjuka anilinet mot framtida nedsmutsning.