Varukorg / 0kr
Välj en sida

Fläckborttagningsmedlet Stain Remover är lösningsmedelsbaserat och används för att avlägsna färgfällningar från täckfärgat läder. Färgfällning är vanligt förekommande från jeans och speciellt synligt på ljust läder, som får blåaktiga fläckar. Stain Remover avlägsnar färgfällningar från andra textilier, exempelvis från färgade kuddar, trycksvärta som uppkommer när man lägger tidningar på läder. Stain Remover tar även bort envisa fläckar från exempelvis juice.

Tänk på att Stain Remover är lösningsmedelsbaserat och kan skada lädrets yta om man är oförsiktig. Testa först medlet på ett undanskymt ställe.

Så här gör man:

1. Fukta en bomullstrasa eller svamp (för mindre fläckar går det utmärkt att använda en bomullspinne) med Stain Remover och badda försiktigt fläcken med denna. Efterhand som fläcken löses upp sugs den upp av trasan/svampen/bomullspinnen, när färgen syns på denna så byt till ett rent hörn av trasan/svampen, eller vänd på bomullspinnen.

2. För envisa fläckar kan man upprepa proceduren, men så fort fläcken är avlägsnad torkas området av med en trasa fuktad i vatten. Detta avbryter processen och förhindrar att fläckborttagningsmedlet avlägsnar färg från lädret.

3. Om det blir ett suddigt märke där fläcken suttit, ta då Stain Remover på en svamp och torka av hela ytan. Torka därefter av ytan med en trasa fuktad i vatten.

4. Vi rekommenderar att man påför Skyddskräm på ytan där ni använt Stain Remover, och även på resten av lädret, detta för att förhindra att färgfällningar uppkommer i framtiden.

Vad händer om det inte fungerar?

Täckfärgat läder har en ytfinish som skyddar läder och färg och det är på denna som färgfällningarna fastnar. Med tiden kan emellertid denna ytfinish slitas bort, vilket innebär att färgfällninar och fläckar tränger djupare in i lädret. Om detta skett blir det också svårare att få bort dessa. Lyckas man inte får bort färgfällningarna med Stain Remover finns det heller inte någonting annat som tar bort dessa, fläckarna har förmodligen trängt för djupt in i lädret. Lösningen blir då att i stället färga över fläcken med läderfärg.

Här kan du läsa mer om hur man går tillväga när man färgar läder.