Varukorg / 0kr
Välj en sida

Anilin är mjukt och behagligt och har en härlig lyster i och med att lädrets naturliga färgskiftningar kommer fram. Anilinläder är genomfärgat och obehandlat och har inte någon skyddande färg och finish på lädrets yta. På grund av att det inte finns någon skyddande och behandlad yta är lädret extra känsligt för nedsmutsning och blekning, det är lätt att lädret får fläckar, och det är inte ovanligt med fettfläckar från hår och händer på armstöd och nackstöd där huvudet vilar.

Om möbler i anilinläder är fläckigt, smutsigt och blekt vill man helst inte lägga på täckande läderfärg och finish, då förlorar anilinet sina unika egenskaper och man får istället ett täckfärgat läder som är lite mindre mjukt och behagligt, och dessutom förlorar de naturliga färgskiftningarna.

Det finns ett sätt att komma runt detta och samtidigt behålla alla egenskaper som gör anilinet så behagligt att sitta på.  Efter en ordentlig rengöring och eventuell behandling med avfettningsmedel för att bort fettfläckar, så kan man återfärga anilinlädret med ett pigmenterat läderbalsam, Furniture Clinic Leather Re-Colouring Balm. Detta återger anilinets ursprungliga färglyster utan att ge avkall på dess mjukhet, tvärtom, det färgade balsamet återskapar inte bara färgen, det återfuktar dessutom, mjukgör och ger näring till lädret, vilket förlänger livslängden på möbeln med många år. Märk att detta inte är någon renodlad läderfärg, utan i första hand ett mjukgörande balsam med färgpigment. Det betyder att återfärgningen med balsamet inte är permanent, med tiden kommer anilinet att blekna på nytt. Då är det bara att göra en ny behandling, lädret mår bra av regelbunden vård.

Så här gör man:

Steg 1: Rengör lädret ordentligt. Med ett rengöringsmedel i skumform, Leather Mousse, får du bort all smuts från lädrets yta, och öppnar dessutom upp porerna så att lädret lättare kan tillgodogöra sig läderbalsamet. Använd gärna en Tampicoborste för att komma ner på djupet. Läs mer i vår guide för att göra rent anilin.

Steg 2: Om det finns fettfläckar på anilinlädret, avlägsna dessa med avfettningsmedel, Leather Degreaser. Läs mer i vår guide för borttagning av fettfläckar från läder.

Steg 3: Gnid in det pigmenterade läderbalsamet med cirkulära rörelser, försäkra dig om att balsamet verkligen tränger in i lädret, det ska inte finnas kvar något på lädrets yta. Detta är tillräckligt för att återge lädret sin ursprungliga färg. Skulle du vilja ha en mörkare nyans, gnid in ytterligare ett lager balsam (om lädret inte är mättat). Eftersom balsamet förstärker den underliggande färgen får lädret ytterligare en nyans mörkare färgton.

När du är nöjd med utseendet, tag en torr och ren trasa och torka noggrant av ytan på lädret och avlägsna eventuella rester av balsamet, det får inte finnas några rester på lädrets yta, det kan då färga av sig på kläder.

Steg 4: Påför ett lager av en skyddskräm, Furniture Clinic Protection Cream. Det ger en skyddande hinna ovanpå lädret som försvårar nedsmutsning och nedfläckning. Skyddskrämen innehåller dessutom ett UV-filter som förhindrar solblekning av lädret.

Vi har plockat ihop ett kit som innehåller Ultra Clean läderrengöring, läderbalsam med färg, samt skyddskräm, svamp och frottéduk, du hittar det här.