Varukorg / 0kr
Välj en sida

Här visar vi hur man på ett enkelt sätt kan reparera ett skärsår i läder orsakat av en kniv eller annat vasst föremål. Observera att det endast gäller skärsår på ytan av lädret, om det skurits ett hål helt igenom lädret ska du läsa ”Guide för att laga hål och revor i läder”.

Vad som behövs:
Läderlim, förslagsvis SB (Solvent Based) som är mycket effektivt för att limma läder mot läder.
– Läderspackel kan behövas om skärsårets fogar inte går att limma på ett snyggt sätt.
– Läderfärg för att eventuellt färga in det reparerade området.

Steg 1 – Öppna skärsåret för att exponera fibrerna:

För att reparera ett skärsår, öppna det genom att klämma på båda sidor om skadan med dina fingrar. Detta exponerar läderfibrerna och kommer att stärka lagningen när limmet applicerats.

Steg 2 – Applicera läderlim:

Doppa din skalpell i läderlimmet så att du har en liten mängd lim på tippen av eggen. Stryk på limmet längs med skärsåret med skalpellen. När detta är gjort, släpp greppet och låt skärsåret gå igen. Tryck med baksidan av skalpellen försiktigt ner båda sidorna så att skärsåret försluts jämnt. Torka av överflödigt lim med dina fingrar innan det torkar.

Förhoppningsvis är detta allt som behövs för att få till en snygg lagning. Dessvärre är det inte alltid det går att få detta resultat. Ibland är kanterna på skadan helt enkelt för skadade för att det ska gå att försluta helt jämt och osynligt. Om så är fallet går det att snygga till genom att färga in med läderfärg i rätt nyans.