Varukorg / 0kr
Välj en sida

Konstläder/vinyl är en typ av plast, vars yta skiljer sig betydligt från läder. Oftast består det av en präglad plastfilm som är laminerad ovanpå ett underliggande lager av skumgummi/textil. Om man tittar på konstlädret i genomskärning är det lätt att se skillnad mot vanligt läder, som är tjockare och har mocka, lädrets ”köttsida”, på baksidan.

Våra läderfärger är tillverkade för att fästa bra på läder, men fungerar även på konstläder/vinyl. Normalt fäster läderfärgen mindre bra på plastunderlag, men genom att först lägga på en primer, Adhesion Promoter, får man en klibbig yta som gör att läderfärgen får fäste. För bästa resultat, gör så här:

1. Gör först en ordentlig rengöring av ytan som ska färgas in, avsluta med Alcohol Cleaner för att få en kemiskt ren yta.

2. Lägg på ett tunt lager av primern på ytan som ska färgas in. Använd svamp eller airbrush. Torka med hårfön. Värmen från hårfönen gör att ytan blir ännu mer ”klibbig”. När det är torrt, lägg på ytterligare ett lager av primern. Torka med hårfön.

3. Färga in ytan med läderfärg Colourant tills du är nöjd. Använd svamp eller airbrush. Se guide för infärgning för ytterligare info.

4. Försegla med läderfinish. I finishen bestämmer du även vilken glans du vill ha på ytan, matt, halvmatt, satin, halvblank, eller blank. Även i läderfinishen rekommenderar vi att det tillsätts härdare Cross Linker X, detta för att göra konstlädrets yta mer slitstark. Lägg på ett lager av finishen, låt torka ordentligt. Snabba upp torkprocessen med hårfön.

5. Känn på ytan med en hand. Om det har kommit damm eller annat i färgen som gör att ytan känns ojämn eller skrovlig, slipa försiktigt med ett fint slippapper (800-1200) tills ytan är jämn och mjuk. Torka av med en lätt fuktad trasa för att få bort allt slipdamm.

6. Lägg på ytterligare 1-2 lager finish. Torka med hårfön mellan varje lager. Färdigt.